Medical Taping Concept

 

Bij atletische blesssures en andere lichamelijke aandoeningen wordt deze elastische, therapeutische tape gebruikt om pijn, ongemak en belemmeringen te behandelen. Deze tape is rekbaar. Zo worden de spieren niet vastgezet, maar kunnen ze vrij bewegen, zonder dat zij meer kunnen uitrekken dan gewenst is. 

Kinesiotape heeft brede toepassingsmogelijkheden, is waterbestendig, hypoallergeen en is door zijn structuur in staat om te ademen, waardoor je het meerdere dagen na elkaar kunt dragen. De tape beperkt de  beweeglijkheid minder en kan  bijdragen aan het verminderen van pijn bij fysieke activiteit.

Behandelingsmethode:

De dunne elastische katoenen tape wordt gestretched aangebracht. Deze tape bootst de menselijke huid goed na en gaat  na het aanbrengen naar zijn originele formaat terug krimpen en daarmee de huid samentrekken. 

Deze  behandelingsmethode  ondersteunt  het lichaam en het natuurlijke herstelproces. Het activeert het zenuwstelsel en verbetert het circulatiesysteem, waardoor zowel spier- als peesweefsel sneller herstelt.

Daarnaast wordt de tape toegepast bij het verbeteren van de zithouding en het immobiliseren van een gewricht na bijvoorbeeld een enkelverzwikking. Door zijn elasticiteit heeft Kinesio (medical) Taping in vergelijking met normale sporttape het vermogen om enigszins mee te bewegen waardoor de druk in het aangedane gebied niet al te grote vormen aanneemt.

Geschiedenis:

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen.

De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

Principe:

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan.

Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.

Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend  en wordt door diverse soorten professionele behandelaars  binnen de gezondheidszorg  toegepast .

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

  • De CureTape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
  • Het ondersteunt het spierstelsel. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.
  • Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.